život píše...

Evangelium? Na co!

25. 2. 2013 19:47

Evangelium je pro mladého člověka cizí pojem, který cizím zůstane do stařeckého věku, pokud to s dotyčným nezahýbe a nezačne s tím něco dělat.

Co naplat, že slyší některé úryvky Evangelia každou neděli. Nechce se mi věřit, že se najde někdo tak dobrý, že 3 roky chodí poctivě každou neděli do kostela a tak si poctivě vyslechne všechny čtyři Evangelia... Poctivostí myslím například chození do kostela v nemoci nebo v třísměnné pracovní době...

Mám za to, že člověk si osvojí jen to, co mu rukama projde. To znamená jednoduchou věc : párkrát za život otevřít nelákavou a přesto nejčtenější světovou knihu a přemluvit se ke čtení alespoň pár veršů o Bohu a jeho působení na zemi.

Člověk, zvláště křesťan, se rád ospravedlňuje výmluvami, že žije podle Desatera, nikoho nezabil, nepodvedl, takže vlastně žije  dobrým a chvályhodným životem a po smrti se může těšit na přímou cestu slávy do nebe se svatozáří nad hlavou za doprovodu nespočtu  andělů a řinčících trub...

Znalost Evangelia člověka mění. Ač chce nebo ne. Po přečtení čehokoli z těchto svatých spisů se zastydí každý. Ježíšova slova jasně burcují ke změně, protože člověk cítí, že se může něco změnit, něco může být jinak a dokonce lepší. Čtení Evangelia mě doslova nutí k chování respektu a úcty ke Stvořiteli, kterého začínám více znát a především chápat.

Stačí jedna jednoduchá věc. S dobrým úmyslem otevřít jakoukoli část Evangelia a s upřímností srdce si daný text několikrát přečíst a v modlitbě uvažovat nad tím, co tyto myšlenky mohou vnést do mé aktuální situace, do mého života ve 21. století.

Pár slov přečtených z Evangelia dokáže hýbat světem. Konkrétněji dokáže hýbat člověkem samotným. Když si tvor uvědomí, co dělá špatně a jak stačí málo k tomu, aby nebylo tak husto ve vztazích a člověk byl spokojen sám se sebou a tím pádem i se vztahem k Bohu.

Miliony lidí si klade otázku: "Evangelium. Na co?"

Mám jednoduchou odpověď:                            

NA VŠECHNO!!!

 

- Jsi na dně? Nalistuj si situace, kdy Ježíš pozvedá z prachu, uzdravuje nejubožejší z nejubožejších, křísí z mrtvých, povzbuzuje a vybízí k vytrvalosti a k víře v Jeho Otce... Tam je odpověď.

- Máš problém? Hledej úryvky, ve kterých zjistíš, že už minimálně 2 000 let jsou na světě stejné problémy, jen v jiných dobách v různých převlecích. Zjistíš, že lidé jsou sáe stejně  poznamenaní hříchem, problémy a trápeními po celou životní pouť. Povzbudit tě mohou slova Ježíše či jiných lidí,kteří už tehdy věřili, že Boží Syn (chceš-li : Bůh) je vysvobodí, uzdraví, povzbudí... Tam je odpověď.

Nemáš řešení? Nespočítatelné množství slov z Evangelia tě nakopnou k jistým konkrétním úkonům, které můžou být aktuální a více či méně proveditelné ve tvé životní situaci. Nechoďme daleko. Marie z Nazareta byla v celkem těžké situaci, i Josef po pochopení situace nevěděl, co dělat, taktéž Marie s Martou po úmrtí bratra Lazara.

Už nedoufáš? Ani Zachariáš s Alžbětou už nedoufali... že by to Bůh špatně naplánoval? I Simeon se dočkal toho, na co celý život čekal.

Pochybuješ někdy o Boží moci? Nestačí ti, že Ježíš uzdravil posedlého, postiženou krvetokem po mnoha letech, proměnil vodu ve víno, vzkřísil mrtvé k životu, utišil bouři na moři,nasytil pět tisíc lidí pouhými pár kousky ryb a chleba,... ? Tam je odpověď!

Jsi zmatený kvůli životní cestě? Otevři Evangelium  a čti, jakým způsobem Bůh povolal rybáře, celníka, jak vyslal svých Dvanáct... o rozhodnutí pro Krista, počátek běd, o milování svého bližního a Boha, o manželství a rozluce, ... Tam je odpověď.

Nevíš jak se modlit? Nalistuj si v Evangeliu O rozhodnutí k následování, o modlitbě Páně, o vyslyšení proseb, o návratu nečistého ducha, kdo je blahoslavený, povzbuzení ke statečnému vyznání, o zabezpečení života, výzva k bdělosti, o síle víry, Petrovo vyznání. Tam máš odpověď.

Nevíš si rady s lidmi ve svém okolí?  Začti se do příběhu vyprávěným Ježíšem už před několika tisíci lety o lásce k nepřátelům,, o posuzování druhých, o Božích trestech, varování před svody a jinými nástrahami světa. Tam je odpověď i na tento problém.

 

Zdá se, že se tě Evangelium netýká? Co takhle podobenství, nevidíš se tam? O stromu a ovoci, o přístupu Boha k marnotratnému dítěti, k neplodnému fíkovníku, o rozsévači, o Samaritánovi, jež se ujal ubožáka, o hořčičném zrnu, o věrném služebníkovi, o ztracené ovci ? Určitě tvou situaci Ježíš vyjádřil minimálně v jednom z tolika příbhů, kterými Bůh naznačuje, jak mu zálaží opravdu na každém jeho dítěti.

Ublížil ti někdo? Dočteš se, že Ježíše dokonce zradil Petr, jeho nejbližší a nejvěrnější. Odpustil mu a radí i tobě, jak odpustit. mluví o velkém soužení,... Ježíš umyl nohy i Jidášovi, přestože věděl, že ho  zradí. Tam je odpověď.

Nedokážeš přijímat kříž? I Ježíš bojoval... V Getsemane, při potupné cestě na Golgotu, v bolestech na kříži... Když se vše schylovalo ke konci... Ke konci... nebo spíš k začátku???

Chybí ti naděje? Začti se do příběhu o prázdném hrobu a Zjevení Zmrtvýchvstalého. Vžil ses do té situace? To musela být bomba. Ti nejvěrnější naději měli vždycky...

A naději chci mít i já. Protože o naději celá víra je.

Z naděje číší optimismus. Z optimismu číší radost.

A to k člověku, který se někdy zamyslel byť nad kratičkým úsekem Evangelia, patří.

Protože Evangelium je v překladu Radostná zvěst.

 

Evangelium je protkáno s mým životem, který je naprosto celý promítnut v několika shnutích v těch příbězích, které se v Evangeliu i v realitě mezi lidskými generacemi opakují... Fascinuje mě na něm,jako na jediné knize, že jsou v něm vepsány příběhy o mně a dokonce se tam dočtu i rad a řešení, které mi jiná kniha nedá.

 Nebo snad jo?

Už víš, proč i Ty Evangelium k životu potřebuješ???

 

 

 

 

Zobrazeno 1620×

Komentáře

aja-izrael

díky moc pěkné :)

pajann

Evangelium - dobrá zpráva/radostná zvěst. Evangelium potřebuji, aby žil dobrou zprávu a abych ji dále šířil :-) pěkný!

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková